Egyesületünk célja

A VÉDEM, Civilek a Védőoltásokért Egyesület, a hazai védőoltások alkalmazásának átlátható, adatokkal alátámasztott, kiterjedt felhasználását kívánja elősegíteni.
Kiemelt feladatunk, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyük a védőoltásokkal kapcsolatos információkat, és lehetőséget biztosítsunk a védőoltások használatával összefüggő, mind objektív, mind szubjektív tapasztalatok szakmai adatokra történő lebontására, melyek alkalmasak statisztikai feldolgozásra és közhasznú információként történő megjelenítésre.
Az Egyesület segíti, hogy a megelőző és terápiás oltóanyagokkal kapcsolatos tapasztalatok olyan adatok formájában legyenek megoszthatóak, melyek statisztikailag helytállóak, ezzel is gátat szabva az oltóanyagokkal kapcsolatos „városi legendák” terjedésének.
Ugyancsak feladatunknak tartjuk egy folyamatosan frissülő információs bázis üzemeltetését, mely a fertőző betegségekkel kapcsolatos hazai és nemzetközi adatokat prezentálja.

A VÉDEM egyéb feladatai:
–    Régi, új és újra felbukkanó fertőző betegségek figyelése.
–    Ritka fertőző betegségekkel kapcsolatos információk gyűjtése.
–    Védőoltások kutatásával kapcsolatos információk elemzése.
–    Törzskönyvezett védőoltások adatbázisának folyamatos frissítése.

Ezen túlmenően, az Egyesület felkéri az adott szakterületek művelőit, hogy működjenek közre az aktuális kérdések elemzésében, megválaszolásában.